Informació

Doctor Who és una sèrie de televisió de ciència-ficció britànica produïda per la BBC. Fou emesa per primera vegada el 1963 i ha guanyat diversos guardons. El programa segueix les aventures d’un viatger del temps alienígena conegut com “el Doctor“, que viatja en la seva nau espacial i temporal, la TARDIS, que per fora sembla una cabina de policia. Amb els seus companys, explora el temps i l’espai, resolent problemes i arreglant injustícies.

El programa apareix al Llibre Guinness dels Rècords com la sèrie de televisió de ciència-ficció que porta més temps en antena en tot el món i també és una part significativa de la cultura popular britànica.

Ha estat reconeguda per les seves històries imaginatives, efectes especials i creatius de baix cost durant la sèrie original i l’ús pioner de la música electrònica. Al llarg de més de 50 anys d’història, s’ha convertit en una sèrie de culte que ha influït en diverses generacions de professionals de la televisió britànica. Ha rebut el reconeixement per part tant de crítica com de públic com un dels millors programes britànics de televisió, guanyant un BAFTA a la Millor Sèrie Dramàtica el 2006, diversos Premis Hugo i diversos National Television Awards.

La sèrie original es produïa al BBC Television Center de Londres. La pel·lícula de 1996 es va produir al Canadà i la sèrie moderna, amb producció de BBC Wales i la Canadian Broadcasting Corporation (CBC), es roda a Gal·les, a Cardiff. Doctor Who també ha creat diversos productes derivats, com les sèries de televisió Torchwood, The Sarah Jane Adventures, Class, l’episodi pilot K-9 and Company i una infinitat de novel·les, audiollibres, videojocs, recopilatoris de la banda sonora de la sèrie en discos compactes, còmics i joguines.

La sèrie moderna i actual, amb Russell T. Davies com a productor, va començar-se a emetre al 26 de març de 2005 amb Christopher Eccleston com el Novè Doctor i Billie Piper com la seva acompanyant Rose Tyler.

David Tennant, com el Desè Doctor, va debutar a la sèrie en l’escena de regeneració de l’últim capítol de la Sèrie 1 el 18 de juny de 2005, i més extensament amb un Especial de Nadal el 25 de desembre de 2005, mentre que la Sèrie 2 s’iniciava el 15 d’abril de 2006. En la Sèrie 3, que va començar el 31 de març de 2007 a BBC One, a David Tennant se li uniria Freema Agyeman com la seva companya Martha Jones qui al seu torn seria substituïda el 2008 per Catherine Tate interpretant a Donna Noble, personatge que ja havia aparegut en l’Especial de Nadal de 2006.

A finals de 2008, David Tennant va anunciar en directe en l’emissió dels National Television Awards que quan la sèrie tornés el 2010 ell no en formaria part, però va fer cinc especials durant 2009 per narrar la transició entre el final de la temporada de 2008 i el principi de la de 2010, així com per donar la sortida al Desè Doctor i rebre el nou Onzè Doctor, el jove Matt Smith. La primera aparició es va produir en l’últim d’aquests especials, “The End of Time/La fi del temps”. Tennant també va fer una aparició com a convidat en la sèrie derivada de Doctor Who, The Sarah Jane Adventures, en l’episodi “The Wedding of Sarah Jane Smith”, que encara que es va emetre abans del final del temps, es va rodar posteriorment a aquest i, per tant, constitueix l’últim enregistrament de David Tennant com a Doctor titular.

El 3 d’abril de 2010 es va estrenar la Sèrie 5 de Doctor Who, presentant oficialment l’Onzè Doctor, Matt Smith, amb Karen Gillan interpretant la seva acompanyant, Amy Pond, als que s’uniria el promès i després marit d’aquesta, Rory Williams (Arthur Darvill) a la meitat de la mateixa temporada. Russell T. Davies abandonaria la sèrie amb David Tennant després de la Sèrie 4 per centrar-se en altres projectes que tenia als Estats Units. A partir d’aquest moment, el seu lloc com a guionista principal i productor el va passar a ocupar Steven Moffat. Gillan i Darvill van deixar la sèrie el 29 de setembre de 2012, al final de la primera part de la Sèrie 7, i Jenna Coleman va esdevenir la nova acompanyant del Doctor, Clara Oswald a partir de l’Especial de Nadal del mateix any.

La sèrie va celebrar el seu 50è Aniversari amb un episodi especial el 23 de novembre de 2013. A l’especial de Nadal del mateix any Matt Smith va protagonitzar el seu últim capítol com a Doctor, passant el relleu a Peter Capaldi.

La sèrie s’ha emès doblada al català per TV3 des de la Sèrie 1 (2005) fins a la Sèrie 6.