L’episodi “Rosa” causa furor

Diumenge 21 d’octubre de 2018 es va emetre el tercer episodi de la Sèrie 11 de Doctor Who.  Era el primer viatge de la Doctora i els seus amics al passat i van conèixer la Rosa Parks, després d’anar a parar a l’Alabama dels anys 50 per accident. L’episodi va sorprendre molt positivament, i com a resposta, la BBC va publicar a la seva pàgina web la següent notícia un dia més tard, que ha sigut traduïda en català per Criscare124.

En aquesta publicació es parla del capítol i les reaccions que va provocar a les xarxes socials, els problemes racials amb els quals es van trobar els amics de la Doctora, sobretot el Ryan i la Yaz.

Finalment parla de la figura de Rosa Parks i el seu llegat en la lluita pels drets civils.

 

Per què es parla tant del capítol de la Rosa Parks?

La sèrie de ciència-ficció Doctor Who ha estat aclamada pel seu retrat de la Rosa Parks i el racisme històric a l’episodi d’aquest diumenge

 Els fans de la sèrie van fer un viatge a través de l’espai i el temps amb el Tretzè Doctor (interpretada per Jodie Whittaker) a l’Alabama dels anys 50.

Era una Amèrica on la gent negra i la gent blanca  estava separada per llei.

A l’episodi, la Doctora i els seus amics van conèixer l’activista pels drets civils Rosa Parks i van veure com es negava a cedir el seu seient als passatgers blancs.

L’episodi va ser creat pel guionista Chris Chibnall i l’autora de Noughts and Crosses (Tres en ratlla), Mallorie  Blackman.

 

Un capítol difícil de veure

La gent ha comentat a Twitter que els escriptors no han perjudicat el llegat de la Rosa Parks. Una seguidora que va tuitejar va ser l’actriu de Doctor Who Georgia Tennant. Ella també està, a més, casada a la vida real amb un Doctor anterior (endevineu quin).

Tuit de Georgia Tennant: «La meva filla no havia plorat tant amb #drwho des que va veure el seu pare convertir-se en el príncep Felip. #rosaparks

 

Com va ser l’experiència de l’Amèrica dels 50 pels personatges

Al llarg de l’episodi, els personatges van tenir unes discussions molt obertes i franques sobre el racisme. A en Ryan Sinclair (interpretat per Tosin Cole) l’amenacen i li diuen que podria ser penjat per ajudar una dona blanca a qui li havia caigut un guant.

A la Yaz Khan (interpretada per Mandip Gill) constantment li diuen «mexicana» a tot arreu, tot i ser asiàtica.

L’autora Malorie Blackman va ser la «Children’s Laureate» des de 2013 fins el 2015, i és la primera guionista negra de Doctor Who.

Tuit de Malorie Blackman: M’acabo de connectar i he vist que tinc el Twitter rebentat! Gràcies a tots aquells que han dit que els ha agradat “Rosa”. Els meus comentaris preferits són els que diuen que l’episodi ha encetat una conversa amb els fills. Ah, sí! Me’n vaig a acabar d’editar el meu llibre.

Molta gent recorda la Malorie pel seu llibre de 2001, Noughts and Crosses. El llibre es desenvolupa en un món alternatiu on dos amics de diferents races s’enfronten als problemes que els planteja el racisme.

 

Qui era Rosa Parks?

Segurament has sentit el nom a l’escola durant les classes d’història, però què en saps de l’activista?

L’1 de desembre de 1955, la Rosa Parks va ser detinguda per negar-se a cedir el seu seient a passatgers blancs a Montgomery, Alabama.

Els passatgers negres havien de pagar a la part de davant del bus, baixar i anar fins la part del darrere del vehicle per poder tornar a entrar. També havien de cedir els seus seients pels clients blancs si el bus es començava a omplir.

Això es permetia per culpa de les lleis de segregació vigents allà (actualment conegudes com les lleis de Jim Crow).

Després de la seva detenció, els membres de la comunitat Afro-americana van organitzar un boicot als autobusos. El Boicot als Busos de Montgomery va durar gairebé un any i des de llavors s’ha convertit en part de la història Afro-americana.

La protesta de la Rosa va acabar comportant la fi de la segregació racial als autobusos, una decisió que es va topar amb oposició i violència. També és responsable d’ajudar a portar al capdavant del moviment pels drets civils a en Martin Luther King.

Com a resultat de la seva protesta, tant la Rosa com el seu marit van perdre la feina. Van abandonar Montgomery i es van traslladar a Detroit, on la Rosa es va convertir en secretària i recepcionista per un polític nord-americà.

 

No va només d’autobusos

Tot i que la Rosa és més coneguda per la seva protesta, la seva vida com a activista va ser molt més. Ella i el seu marit es van unir a la NAACP, una organització pels drets civils que encara existeix avui. [Nota: Sigles de National Association for the Advancement of Colored People,  que en català seria l’Associació Nacional per l’Avenç de la Gent de Color].

Mentre treballava en aquesta associació, va començar a treballar per assolir l’abolició de la segregació i la discriminació.

La Rosa Parks ha estat homenatjada per moltes organitzacions i va ser guardonada amb la Congressional Gold Medal l’any 1999, un dels premis més importants pels civils.

L’actriu que va interpretar la Rosa estava encantada amb la reacció de les xarxes.

Tuit de Vinette Robinson: Una mica aclaparada per les respostes tan boniques cap a la Rosa, però de lluny el millor és sentir que ha encetat converses familiars amb els nens. Felicitats a en Chris Chibnall per fer-nos parlar de la Rosa i el llegat que ens va deixar i on som ara.

La Rosa Parks va morir el 24 d’octubre de 2005. Va viure 92 anys i va veure Amèrica canviar fins a fer-la irreconeixible.

La seva protesta a l’autobús va ser fa 63 anys, i sempre serà recordada com un moment icònic a la història del moviment pels drets civils.

FONT: BBC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *